Uniapnean
hoito

Uniapneaa voidaan hoitaa tehokkaasti uniapnean laadusta riippuen itsehoidolla, CPAP-laitehoidolla ja leikkauksella. Uniapneaa sairastavalle suositellaan usein ensimmäiseksi elämäntapamuutoksia, jotka ehkäisevät hengityskatkosten syntymistä. Keskivaikeaan ja vaikeaan uniapneaan suositellaan ensisijaisesti CPAP-laitehoitoa.

Pudota painoa

Painon pudottaminen on ylipainoiselle tärkein keino korjata uniapneasta aiheutuvia ongelmia. Painonhallinnalla ehkäistään ongelmien syntymistä ja oireiden pahentumista myös pitkällä aikajänteellä. Painoa pudottamalla nielun seinämien rasva vähenee ja ilma pääsee kulkemaan paremmin hengitysteissä. Painonpudotus vaikuttaa myönteisesti myös lihaksiin, jotka tukevat nielua ja huolehtivat siitä, että nielu pysyy auki.

Pitkäaikaisen väsymyksen vuoksi vaikeaa uniapneaa sairastava ei välttämättä jaksa huolehtia painostaan. Tällöin on keskityttävä ensisijaisesti hengityskatkosten hoitamiseen. Kun vireystila saadaan nousemaan, voidaan paneutua kestävään painonhallintaan ruokavalion ja liikunnan avulla.

Vältä alkoholia ja relaksantteja

Alkoholi rentouttaa nielun lihaksia, mikä tekee nielusta ahtaamman. Tämän takia alkoholi voi sekä aiheuttaa että pahentaa kuorsaukseen ja uniapneaan liittyviä ongelmia. Kun alkoholia on nautittu, keho ei myöskään reagoi hengityskatkoksiin yhtä nopeasti kuin normaalisti, minkä takia apneoita esiintyy alkoholin vaikutuksen alaisena normaalia enemmän ja ne ovat kestoltaan pidempiä.

Myös relaksantit eli lihaksia rentouttavat lääkkeet voivat saada aikaan vastaavia oireita.

Lopeta tupakointi

Tupakoinnin seurauksena nenän ja nielun limakalvot turpoavat ja limaa muodostuu normaalia enemmän, minkä takia hengitystiet käyvät ahtaammiksi. Tämän takia uniapneaa sairastavan kannattaa ehdottomasti lopettaa tupakointi. Kuorsaukseen liittyvät ongelmat ovat tupakoivilla myös yleisempiä kuin tupakoimattomilla.

Opettele nukkumaan kyljelläsi

Kuorsaus ja hengityskatkokset pahenevat usein selällään nukuttaessa. Hengityskatkosten määrä vähenee monilla uniapneapotilailla, kun he nukkuvat kyljellään tai mahallaan. Selällään nukkumista voidaan estää esim. ompelemalla tennispallo pieneen taskuun pyjaman selkäpuolelle tai yrittämällä nukkua pieni, pehmeällä materiaalilla täytetty reppu selässä.

Pidä hengitystiet avoinna

Suun kautta hengittäminen vaatii ilman kuljettamiseen suuremman alipaineen kuin nenän kautta hengittäminen, minkä takia suun kautta hengittäminen lisää kuorsaamista ja uniapneaa. Tämän takia kannattaa pyrkiä hengittämään unen aikana nenän kautta ja nenän tukkoisuutta tulee hoitaa mahdollisimman hyvin allergiat huomioiden.

Uniapneakisko

Uniapneakiskolla eli hammasteknisillä kojeilla voidaan hoitaa lievästä uniapneasta kärsiviä potilaita, jotka ovat normaalipainoisia, lievästi ylipainoisia tai joilla ei jostain syystä sovi CPAP-laitehoito.

Uniapneakiskon avulla alaleukaa työnnetään eteenpäin, joka vähennetään kielen painumista taaksepäin. Kun alaleuka pysyy edempänä (noin +0,5 cm), kieli ja pehmeä kitalaki eivät pääse tukkimaan hengitysteitä.

Uniapneakiskon hankinta etenee lääkärin läheteellä erikoishammaslääkärille, joka tekee arvion apneakiskon sopivuudesta ja valmistamisesta.

CPAP-laitehoito

CPAP-laitehoito tarkoittaa ilmateissä ylläpidettävää jatkuvaa ylipainetta (continuous positive airway pressure), joka johdetaan ylähengitysteihin maskin kautta. CPAP-hoidolla pidetään ylähengitystiet auki unen aikana, ja se on ensisijainen hoitomuoto erityisesti keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa sairastavilla. Lue lisää CPAP-laitehoidosta.

Kirurginen hoito

Joskus nenän kautta hengittäminen voi olla vaikeaa esimerkiksi liiallisen nenäruston tai nenäluun väärän asennon takia. Leikkauksesta voi tällöin olla apua. Leikkaushoidon suunnitelma tehdään lääkärin arvion perusteella, jos elämäntapojen muutos, uniapneakisko tai CPAP-laitehoito eivät riitä.

Myös lihavuusleikkaus voi tulla kyseeseen, mutta se ei yleensä poista uniapneahoidon tarvetta kokonaan. Leikkaus yleensä kuitenkin lievittää oireita.

Milloin on syytä hakeutua hoitoon?

Jos kuorsaus tai hengityskatkokset aiheuttavat päiväaikaista väsymystä tai tahatonta nukahtelua, muistihäiriöitä, mielialavaihtelua tai muita uniapneaan liittyviä oireita, on syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin.

Jos epäilet, että sinulla on uniapnea tai koet nukkumisen kanssa ongelmia, ota yhteys Unixin unihoitajaan.

UNIAPNEA, MINULLAKO? Lataa tästä ilmainen opas

Verkkokauppa

Unixin verkkokaupasta tilaat
kätevästi laadukkaat tuotteet
uniapnean hoitoon.

Start typing and press Enter to search