Kiinnittämällä huomioita elintapoihin, voit saada jo apua uniapneaan ja siitä aiheutuvaan oireistoon. Ylipaino on huomattavin riskitekijä uniapneaan ja kaksi kolmesta uniapneaa sairastavasta onkin ylipainoisia.
Painonhallintaan voi vaikuttaa liikkumalla sekä tarkkailemalla ruokavaliota. Lievästä uniapneasta voi parantua painonhallintaan huomiota kiinnittämällä. Myös tupakointi ja alkoholin käyttö lisäävät yöllistä hengitysteiden ahtautumista. Alkoholi huonontaa unenlaatua ja tupakointi turvottaa limakalvoja.
Mikäli kyseessä on asentoriippuvainen uniapnea, on asentohoito myös tärkeä osa omahoitoa. Selin nukkuessa tulee yleensä eniten hengityskatkoja. Tähän on olemassa avuksi mm. uniapneavöitä, jolloin selkään tulee vyön avulla pallo tai muu este selinkääntymiselle. Tarkoituksena on siis, että uniapneetikko nukkuisi kylkiasennossa. Monilla asentohoito riittääkin uniapnean hoidoksi. Myös nenäntukkoisuus pahentaa uniapneaa, joten asianmukaisella nenänhoidolla voidaan myös helpottaa nukkumista ja auttaa hapen kulkua asianmukaisesti.
Mikäli omahoito ei riitä, voi ylipainehoito tulla kyseeseen. Tällöin hoito tehdään terveysalan ammattilaisen vastaanotolla.
Huomioitavaa:
- Kaksi kolmesta uniapneaa sairastavasta ovat ylipainoisia
- Hengityskatkoksia esiintyy yleensä eniten selinmakuulla
- Esimerkiksi laitehoitoa odottaessa voit välttää selin nukkumista, tämä voi lievittää uniapneasta aiheutuvia oireita