Obstruktiivinen uniapnea

Obstruktiivinen uniapnea on ylähengitysteitä ahtauttava sairaus, johon liittyy yleensä mm. kuorsaaminen ja unenaikaiset hengityskatkokset. Kun hapen kulku yöllä estyy, aiheuttaa se hyvin monenlaisia oireita. On yksilöllistä mitä oireita se kenelläkin aiheuttaa, mutta yleisimpiä ovat yönaikaiset wc käynnit, heräily, aamupäänsärky, väsymys, sydäntuntemukset, keskittymiskyvyn heikkeneminen, muistin heikkeneminen ja kohonnut verenpaine.

Uniapneaa on kolmea vaikeusastetta. Mikäli uniapneatutkimuksessa löydöksenä on hengityskatkoja 5–15 tunnissa, on löydös lievä. Jos hengityskatkoja on 16–30, on löydös keskivaikea. Ja jos katkoja on yli 30, on löydös vaikea-asteinen.

Uniapneassa hengitystiet ahtautuvat tai kokonaan tukkeutuvat. Tämä siis estää hapenkulkua. Tällainen tapahtuma voi kestää muutamasta sekunnista yli minuuttiin. Katkos tai tapahtuma päättyy, kun aivojen hengityskeskus antaa käskyn taas hengittää. Kun tätä toistuvasti tapahtuu yön aikana, ei unenlaatu ole hyvä. Sairaus rasittaa kehoa ja aiheuttaa suuremmat riskit sairastua mm. sydän- ja verisuonisairauksiin, mielialahäiriöihin ja diabetekseen.

Mikäli uniapnea johtuu ylipainosta, on yhtenä mahdollisena hoitokeinona painonpudotus. Kaikilla tämä ei kuitenkaan auta. Muita hoitomuotoja ovat CPAP laitehoito tai uniapneakiskot.

Mikäli epäilet sairastavasi uniapneaa, hakeudu tutkimuksiin!

Huomioitavaa:

  • Lievä uniapnea 5–15 tapahtumaa tunnissa
  • Keskivaikea uniapnea 16–30 tapahtumaa tunnissa
  • Vaikea uniapnea yli 30 tapahtumaa tunnissa

Start typing and press Enter to search